ZİHİNSEL SAĞLIK İÇİN BEYİN EGZERSİZLERİ

Bedenimiz gibi beynimizin de egzersize ihtiyacı var. Yaşlılığa, unutkanlığa, dikkat dağınıklığına karşı beyninizi zinde tutacak odaklanma ve hafıza gibi zihinsel becerilerinizi geliştirecek. Bilimsel olarak kanıtlanmış 10 teknik bu videoda. Beyin egzersizleri bilişsel becerilerinizi harekete geçiren aktivitelerdir. Bulmacalar, satranç oynamak, yapboz yapmak gibi çeşitli aktiviteler sadece size eğlenceli vakit geçirtmekle kalmaz aynı zamanda görünen o ki beyninizde kalıcı faydalar da sağlar. 2014 yılında yaşlı yetişkinler üzerinde bir araştırma yapıldı ve yapılan bu araştırmada beyin egzersizlerinin araştırma bittikten sonraki 10 yıl sonra da katılımcı olan yaşlı yetişkinlerin akıl yürütme ve bilişsel becerilerinde kalıcı fayda sağladığı görüldü. Peki bizler zihnimizi keskin tutabilmek adına neler yapabiliriz? Gelin 10 beyin egzersize başlayalım birinci egzersizimiz Hafızadan harita çizmek. Nasıl yani? Mesela yaşadığınız mahallenin ya da ilçenin hafızanızda haritasını çizmeye çalışın. Bunu yaparken ana caddeler, ara yollar, ara sokaklar, bilindik büyük binalar tüm bunları da dahil etmeye çalışın. Elinizden geldiğince haritayı çizin ve ardından gerçek haritayla kıyaslayın. Bakalım ne durumdasınız? Bu çalışmayı yaparken beyninizde birden fazla alanın harıl harıl çalışmasını sağlayacaksınız. Biyolog Lawrence Katz Keep Your Brain Alive isimli kitabında zihninizi güçlendirebilmek için baskın olmayan elinizi kullanmanızı öneriyor. Ara sıra mesela yemek yerken ya da bir şey yazarken el değiştirmeyi deneyin. Biliyorum biraz zorlanacaksınız? Ama zaten mevzu da bu. Zorlandıkça güçleniyor. En etkili beyin egzersizleri ne çok kolay ne de çok zor olan egzersizlerdir.

Araştırmalar sosyal olarak aktif kişilerin demans ya da alzheimer hastalığına yakalanma riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor. Sosyalleşmek beynimizde birden fazla alanı çalıştırır ve beynimizi iyi gelir. Özellikle yeni kişilerle tanışmak bu etkinliği arttırır. Belki yeni bir yabancı dil ya da yeni bir müzik aleti, belki paten kaymak ya da yeni bir yazılım öğrenmek ya da belki de at binmek. Araştırmalara göre yeni bir beceri öğrenmek beyni gerçekten de çok güçlendiriyor. Beynimizi zinde tutmak ve yaşlanmaya karşı korumak için en eğlenceli yollardan biri de puzzle yapmak ya da maket yapmak. Araştırmalar, yapboz yapmanın beynin çoklu bilişsel becerilerini harekete geçirdiğini, görsel uzamsal becerileri geliştirdiğini ve yaşlanmaya karşı beyni koruduğunu göstermiş. 2015 yılında yapılan bir çalışma, kağıt oyunlarının hafıza ve düşünme becerilerini geliştirebileceğini buldu. Poker, 51 ya da solitaire gibi kart oyunları görünen o ki aynı zamanda bizi genç de tutuyor. Salsa, hip hop, folklor ya da belki de oryantal Amerikan Hastalıkları Önleme Merkezi CDC, yeni dans hareketleri öğrenmenin beynin işlem hızını artırdığını ve hafızayı koruduğunu gösteriyor. Rutinler ve alışkanlıklar bir süre sonra beyninizin otomatik pilotla çalışma süresini uzatır ve dikkatiniz zayıflamaya başlar. Bu yüzden beynimizi şaşırtmak yani rutinlerin dışına çıkmak iyi bir fikirdir. Beyninizi şaşırttığını zaman bir süre sonra beyin kontrolü eline alır otomatik pilottan ve daha aktif bir şekilde çalışmaya başlar.

Her zaman yaptığınız şeyleri daha farklı şekillerde yapmaya çalışın. Mesela her zaman gittiğiniz yoldan değil de daha farklı yoldan yürümeyi deneyin. Ya da yürüyüşe çıktığınız zaman bilmediğiniz yollara girin. Gerekirse kaybolun. Yolu bulmaya çalıştığınızda beyniniz epey efor harcayacak. Dikkat geliştirici pek çok oyun ve egzersiz içeren beyin egzersizi uygulamalarından bazılarını telefonunuzu indirip düzenli olarak oynayabilirsiniz. Her ne kadar bunların faydalı olduğuna dair araştırma sonuçları biraz tutarsız olsa da çünkü gerçekten faydalıdır diyenler de var. Faydası yoktur diyenler de var. Yine de iyi bir ihtimal. Denemeye değer. Meditasyon ve mindfulness uygulamaları sadece stresinizi ve kaygı düzeninizi azaltmakla kalmaz, aynı zamanda dikkat ve dürtü kontrolü üzerinde de oldukça etkilidir. Bunlar gerçekten düzenli ve disiplinli bir biçimde uygulandığı takdirde beyninizde dikkat kontrolünden sorumlu olan bölgeleri geliştiriyor, güçlendiriyor. Adeta çalıştıkça güçlenen bir kas gibi dikkat, odaklanma ve dürtü kontrolüyle ilgili kaslarınız da güçlenmiş oluyor. Eğer nasıl yapıldığını merak ediyorsanız şuradaki videomdan bir örneğini ulaşabilirsiniz. Sadece yedi dakikalık bir egzersiz. Her gün düzenli uyguladığınızda faydasını göreceksiniz. Kişisel gelişim ve psikoloji eğer ilgi alanınız içerisinde ise kendinizi geliştirmek ve kendinizi daha yakından tanımak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Bu kanalda her hafta iki tane yepyeni kişisel gelişim ve psikoloji videosu paylaşıyoruz. Eğer bu videoyu beğendiyseniz beğenerek kanala abone olarak ve aşağıya yorum yazarak bize destek verirseniz seviniriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir