SUFİ NEFES EGZERSİZİ VE KELEBEK KUCAKLAMASI TEKNİĞİ – STRESLE BAŞA ÇIKMA YOLLARI – GEVŞEME EGZERSİZİ

Merhaba Değerli takipçilerim, nasılsınız?

Bu Korona günlerinde hepimiz evin içerisinde tıkıldık, bir şekilde kendimizi kaygılı stresli üzüntülü hissediyor olabiliriz Geçenlerde bir anket yaptım YouTube üzerinden ve sizlere bu aralar en sık hissettiğiniz duygu hangisi? diye sordum. Beklentimiz yönünde cevaplar geldi, çoğu insan kaygılı ya da üzüntülü olduğunu belirtti. Kaygı ve üzüntü içerisinde olmamız daha önceki videolarımda da da bahsettiğim gibi çok normal bu süreçte. Hatta bu süreçte panik atak bozukluğu olan kaygı bozukluğu olan depresyon ya da işte obsesif kompulsif bozukluğu olan kişilerde de atakların tekrarlanması ya da artması gibi sıkıntılar olabilir.

Hiçbir tanınız olmasa bile yine her birimiz bugünlerde kendimizi biraz daha gergin hissediyor olabiliriz. İşte size vereceğim 2 tane teknikle dakikalar içerisinde, o stresten, kaygıdan gerilmiş olan vücudumuzu gevşetmeye çalışacağız. Şimdi diğer videolarımda stresin vücuttaki etkilerini çokça anlattığım için bu videoda da tekrar o konuya girmeyeceğim ama bilmemiz Daha doğrusu hatırlamanız gereken bir nokta var ki, strese girdiğimiz an, kaygılandığımız an endişelendiğimiz an, bir şekilde kan kollara ve bacaklara gider ve kollar ve bacaklar başta olmak üzere vücudumuz, kaslarımız gerginleşme başlar, hakikaten gerilmeye başlar yani gerilmek hem mecazen hem de gerçek anlamda söz konusudur strese girdiğimiz an. Şimdi beynimiz sürekli olarak dışarıdan ve İçeriden gelen duyumları hesaplar demiştik öbür videolarınızda. Ne demiştik; beyniniz sizin mutluluğunuz ya da mutsuzluğunuzla ilgilenmez ya da siz kaygılıymışsınız, endişeliymişsiniz onun çok umurunda değildir Onun derdi size hayata tutmaktır ve sizin hayatınızı tehlikeye sokacak olan sinyalleri sürekli olarak hesaplar analiz eder dışarıdan ve İçeriden gelen verileri toparlar acaba bu veriler de tehdit oluşturan bir şey var mı yok mu bunları analiz eder ve analiz edip baktığında da eğer tehdit sinyali ile karşılaşırsa o zaman hemen hayat kurtarma ile ilgili sistemleri devreye sokar ve vücudu germeye başlar.

Bugünlerde de ne zaman televizyonu açsak ne zaman radyoyu açtık işte ne zaman internete girsek bir şekilde sürekli bize şu kadar insan öldü, bu kadar şirket kapandı diye bilgi geliyor Bugünlerde negatif haber bombardımanına maruz kalıyoruz bu durumda da bu vücut gerilmesinin de ne yapsın. Vücut gerildiğinde eğer onu gevşetirsek, bilinçli bir şekilde gevşetirsek bir süre sonra beyinde gevşeme ile ilgili sistemleri devreye sokacaktır. Ne demiştik? Beyin içeriden gelen sinyallere de bakar, yani senin vücut duruşun senin nefes alıp verme hızın, vücudundaki herhangi bir ağrı, sızı bunların her biri beyine bir bilgi gönderir, her şeyin yolunda olup olmadığına dair. Eğer sen bedeninle “her şey yolunda sakin ol” bilgisini beyine gönderirsen, o da gevşeme ile ilgili sistemleri devreye sokacak.

Peki bunu nasıl yapabiliriz? Yani bir anlamda beynimizi nasıl kandırabiliriz? Bunun en kolay yollarından bir tanesi nefesimizi düzenlemektir. Nefesimizi düzenleme ile ilgili çok detaylı bir videom var zaten. Açıklama kısmında da veririm, kanaldan da bulabilirsiniz. Sufi nefesi tekniği.

Nefesimizi düzenlerken şuna dikkat etmemiz gerekiyor: burnumuzdan son derece yavaş ve derin bir biçimde nefes alıp vermek zaten vücudumuzu gevşetmemizi sağlayacak. Dolayısıyla kendinizi kaygılı hissettiğinizde, kendinizi gergin hissettiğinizde ilk yapmanız gereken şeylerden bir tanesi şu: Öncelikle duruşunuzu dikleştirin, çünkü kambur duruş yine beyne stresle ilgili sinyal yollar ve der ki “şu an bir şeyler yolunda değil. Bu kambur duruyor herhalde dışarıda bir tehdit var, stresle ilgili sistemleri devreye sokalım” der O yüzden öncelikli bir duruşumuzu dikleştirmek ardından da kalp atış hızımıza bakıp nefesimizi yavaşlatmamız ve derinleştirmemiz gerekiyor, diğer videoda anlattığım için çok kısa burada geçeceğim, burnumuzdan nefesi son derece yavaş ve derin biçimde alıp 4’e kadar sayıyoruz, bekletmeden yine burnumuzdan sekize kadar sayarak nefesi veriyoruz. 5 dakika 10 dakika, yapabiliyorsanız daha uzun süre bu nefes egzersizini yaptığınızda zaten bir süre sonra parasempatik sinir sistemi devreye girmeye başlayacak ve kaslarımız gevşeyerek kendinizi daha iyi hissetmeye başlayacaksınız. Tekniklerden 1 tanesi budur.

Detayını öğrenmek için lütfen o videoma gidin ve bu teknik neden önemli nörofizyolojik etkileri nelerdir vücutta neye yol açıyor detaylarını orada bulabilirsiniz.

İkinci tekniğimiz, 5 dakikada yine kendimizi rahatlatmak için: yine bedensel bir teknik vereceğim size çünkü zihinsel teknikler malum biraz daha uzun vadeli teknikler. İkinci bedensel tekniğim kelebek kucaklaması yöntemi kelebek kucaklaması nedir? EMDR terapilerinde de kullanılan, sadece EMDR’de değil başka terapilerde de kullanılan, kısa sürede kendimizi rahatlatmamızı sağlayan bir tekniktir. Bu teknikte ellerimizi çaprazlıyoruz, şu şekilde gördüğünüz gibi, baş parmaklarınızı birbirine geçirebilirsiniz ardından ellerimizi göğsümüzün orta kısmında alıyoruz Baş parmaklarınız hani tam ortada kemikleriniz vardır ya onlara yakın olabilir, tam göğsünüzün ortasında Ellerim duruyor ve şöyle mikrofonumu da etkilememeye çalışıyorum, bu şekilde göğsümün ortasında ellerimi yerleştirdikten sonra sırayla vuruşlar yapıyorum, şöyle pıt pıt pıt pıt vuruşlar yapıyorum. Bir sağa, bir sola, bir sağa bir sola… dikkat ederseniz sağ kolum sol tarafımı uyarıyor, sol kolum ise sağ tarafımı uyarıyor sırayla bunu yapıyoruz Buna Bilateral uyarılma deniyor.

Yani iki taraflı uyarılma ve insan bedenini rahatlatıyor bir 5-10 dakika nefes egzersizi ile beraber hatta, yavaş yavaş bunu yaptığınızda bir süre sonra gevşemeye başladığınızı göreceksiniz. Özellikle kaygı da endişe de bir şekilde kalbiniz sıkışıyormuş gibi hissettiğinizde bu nefes egzersizi ile beraber kelebek kucaklaması yapmak işinize yarayacak. İşin güzel yanı şu: iki tekniği de her yerde yapabilirsiniz, mesela hiç olmayacak bir yer, çevrede başka insanlar var otobüstesin mesela o arada böyle bir sıkıntı geldi içine illa bu şekilde yapmana gerek yok kollarını çaprazla ve şu şekilde böyle yap. Dışarıdaki insanlar ne olduğunu çok anlamayacak o sırada. Ne yapmaya çalıştığını çok da anlamayacaklar değil mi? ama sen çift yönlü uyarılma ile bu şekilde kendini sakinleştiriyor olacaksın.

Her yerde, her zaman çok rahatlıkla uygulayabileceğiniz iki tane bedensel teknik verdim bu videomda. Görünen o ki bu günler uzayacak, sık sık sizlerle birlikte olacağız yardım etmek için merak etmeyin. Lütfen düşüncelerinizi yorum kısmına yazın Ayrıca çekmemi istediğiniz video konuları varsa belirtin birkaç tane aldığım notlar var onları hazırlayacağım abone olmayı unutmayın Eğer bu konular ilginizi çekiyorsa psikoloji ile ilgili konular iyi hissetme ile ilgili konular dikkatinizi çekiyorsa abone ol tuşundan abone olabilirsiniz sevgiler herkese.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir