KENDİNLE ARAN NASIL? – Psikolojik Test – Kendini Keşfet
Merhaba Psikoloji Severler, Nasılsınız? Bu hafta oldukça eğlenceli ve merak uyandıran bir konuyla sizlerle birlikteyim. Kendinizi keşfetme ile ilgili oyunları sever misiniz? Geçen sene birincisini çektiğimiz Kokoloji oyunuyla ilgili videomuz oldukça ilgi görmüştü. O yüzden bu sene farklı sorularla tekrar bu videoyu çekelim istedik. Kokoloji, iki Japon psikoloji profesörü tarafından geliştirilen bir tür kendini keşfetme oyunu. Biraz sonra bu oyunun içerisinden size bazı sorular soracağım ve bu sorulara vereceğiniz yanıtlar bize bilinç altınızın derinlikleri ile ilgili bazı ipuçları verecek. Hazırsanız kağıdı kalemi kapın, gelin. Birazdan size soracağım soruların cevaplarını şıkları ile beraber lütfen kaydedin. Bu arada soruları cevaplarken lütfen çok bunu üzerine düşünerek ya acaba burada neyi görmeye çalışıyor? Şöyle dersem böyle mi anlaşılır? Şu yanıtı verirsem şunu mı çıkar? Diye düşünmeyin. Spontane bir şekilde ilk aklınıza gelen cevabı rahat rahat söyleyin. Aksi takdirde bize bu yanıtlar çok da bir şey yansıtmayacaktır.
İlk sorumuza başlayalım. Haftalık popüler bir dergi aldınız. Basılı bir dergi bu. Derginin içindekileri nasıl bir sırayla okursunuz? A. Birinci sayfadan sonuncu sayfaya kadar düzenli bir şekilde okursunuz. B. Hemen sizi bilgilendireceğini düşündüğünüz konulara geçersiniz ve sadece onları okursunuz. C. Sayfaları rastgele çevirir ve ilginizi çeken şeyleri okursunuz. D. Derginin formatı değişmediği için konuları her zaman bu dergiyi okurken nasıl okuyorsanız, hangi sırada okuyorsanız o sırada okursunuz.
Fırtına çıktı, aniden bastıran sağanak yağmurun altında yürüyorsunuz, gideceğiniz yere son sürat koşsanız dahi en fazla 5 dakika sürecek. Peki böyle bir durumda ne yapmayı tercih edersiniz? A. Büyük bir ağaç bulup yağmur dinine kadar altında beklerim. B. Yağmurun ne kadar süreceğini bilemiyorum. Bu yüzden gideceğim yere kadar koşarım. C. Şemsiyesini paylaşabileceği biri ya da şemsiye alabileceğim bir dükkan olup olmadığına bakarım. D. Çantamda daima katlanır bir şemsiye taşırım ve onu kullanırım.
Derin bir mağarada kayboldunuz. Uzayıp giden adeta bir labirenti andıran koridorlarda dolanıp duruyorsunuz. Yukarıya doğru çıkan yolu bulmaya çalışırken birdenbire bir yarasa geliyor ve kulağınıza bir şey fırlayıp uçup gidiyor. Bu yarasa size ne diyor? A. Çıkışın nerede olduğunu biliyorum. B. Sana yolu göstereyim. C. Aramaya devam et. D. Buradan asla çıkamayacaksın.
Sorularımız bitti, peki gelelim acaba bu sorulara verdiğiniz cevaplar sizin hangi karanlık yönünüzü yansıtıyor aydınlığa kavuşturalım. Evet, birinci sorunun cevabıyla başlayalım. Japon profesörlerimize göre okuma zamanının nasıl değerlendirdiniz, paranızı, kaynaklarınızı nasıl değerlendirmeyi tercih ettiğinizi bize yansıtıyor. Bakalım buna göre verdiğiniz cevaplar bize ne diyor? Eğer cevap olarak A. şıkkını seçtiyseniz; bu durumda parasının her kuruşuna kadar nerede olduğunu ve nasıl harcandığını bilen birisiniz. Alacağınız, vereceğiniz bellidir ve her şeyi kayıt altına tutarsınız. Bu demek değildir ki sürekli kafanız parada sürekli onunla uğraşıyorsunuz ama neyin nerede olduğunu bildiğinizde kendinizi daha rahat hissediyorsunuz. Eğer B şıkkını seçtiyseniz, para cebinizde duruyorsa adeta sanki size batıyor. İlk fırsatta paranız olduğunda canınız ne isterse onu harcıyorsunuz. Tüm bunları yaparken de bir taraftan acaba paramı biriktirsem diye düşünüyorsunuz ama çoğunlukla bu düşüncede kalıyor. Hasbelkader bir şekilde biriktirdiyseniz dahi ilk gördüğünüz bankamatikten o parayı çekip harcayabiliyorsunuz. Efendim C şıkkını seçtiyseniz; kendinizi tutumlu olarak tanımlıyorsunuz ama bazıları buna belki cimrilik diyor olabilir. Aslında siz paranızı boş yere harcamıyorsunuz. Kaynaklarınızı ziyan etmiyorsunuz. Kara günler için saklıyorsunuz. Evet D. Şıkkını seçtiyseniz, hayatınızdaki birtakım olası değişiklikler sizin para harcama şeklinizi pek de değiştirmiyor demektir. Yani gelen para çok da olsa az da olsa siz aynı şekilde harcama yapıyorsunuz. Yani paranız çok da olsa birden bire azalsa da siz yine aynı şekilde marka kıyafetler giymeye, parayı aynı şekilde harcamaya devam ediyorsunuz. Ya da tam tersi. Yani şu anda daha tutumlu şekilde bir gidiş hayatınız varsa, piyangodan size para çıksa dahi yine aynı şekilde harcama alışkanlığınızı devam ettireceksiniz gibi gözüküyor.
Gelelim ikinci sorumuzun cevabına. Fırtına hayattaki beklenmedik, kontrol edilemeyen güçleri temsil eder. Dolayısıyla bu soruya verdiğiniz cevap sizin sevdiğiniz bir arkadaşla tartıştığınızda nasıl davranacağınızı bize simgeler. A. Şıkkını seçtiyseniz siz aranızdaki sorunları hal etmeden önce karşı tarafın öfkesinin dinmesini bekleyenlerdensiniz. Karşı taraf istediği kadar bağırsın, çağırsın içindeki o öfkeyi boşaltsın buna izin verirsiniz. Ardından da sıra size geldiğinde soğukkanlılıkla derdinizi ifade edersiniz. Bazılarına göre bu oldukça akıllıcadır. Bazılarına göre ise sinsilik gibi gözükebilir. Peki B şıkkını işaretlediyseniz bu ne anlama geliyor? Sizce eğer bir kavga sırasında siz içinizdekilerin hepsini döktüyseniz o zaman kavganın sonucunun ne olacağının da zaten bir önemi yok. Sizce zaten siz haklısınız ve bunu da tartışmanın bir anlamı yok. Sizin taktiklerinin arasında alma verme diye bir şey yok. Eğer karşı taraf öfkelenirse siz daha da fazla öfke verirsiniz. Eğer karşı taraf bağırmaya başlarsa siz daha da fazla haykırmaya başlarsınız. C şıkkını işaretlediyseniz karşıtlıklar ve tartışmalar pek de size göre değil. Bu nedenle kavga çıktığında dahi siz daima karşı tarafı sakinleştirmeye çalışıyorsunuz. Bu belki bazen işinize yarıyor olabilir ama zaman zaman da işleri daha da zorlaştırıyor olabilir. Bazen fırtınayı göğüslemeyi öğrenmek lazım. D. şıkkını seçtiyseniz her suçlamaya verecek bir cevabınız, her yanlışa bir özrünüz olduğunu düşünüyorsunuz. Size göre tartışma, atışma yeteneğinizi bilediğiniz bir gösteri. Ancak bu tavrınız bazılarınıza biraz sahte ve itici, bunaltıcı geliyor olabilir. Ama zaten siz muhtemelen buna da bir açıklamanız vardır.
Gelelim üçüncü soruya; yarasanın size söyledikleri başkalarına zor zamanlarda nasıl yardımcı olduğunuzu simgeler. Eğer A. şıkkını seçtiyseniz burnunu her şeye sokan, her şeyi bilen birisi gibi olmak eğilimindesiniz. Ben demiyorum, Japonlar diyor. Hemen herkese tavsiyelerde bulunuyorsunuz. Akıl veriyorsunuz ama bazen bunu onlar sizden talep etmediklerini de yapıyorsunuz. Bu da sizin kontrolcü ve müdahaleci birisi gibi gözükmenize sebebiyet veriyor. B şıkkını işaretlediyseniz kocaman bir kalbiniz var ve asla bencil değilsiniz. Çevrenizdeki insanlar sizdeki gücü ve şefkati, hissedebiliyorlar ve insanların sıkıntı duyduklarında size gelebileceklerini bilmek onları rahatlatıyor. Efendim C şıkkını işaretlediyseniz başkalarına karşı onların özeline olan saygınızdan dolayı uzak durmayı tercih ediyorsunuz. Yardım etmek istemediğinizden değil ancak onların sorunlarını kendi başına çözmeleri için de cesaretlendirmiş oluyorsunuz. Efendim D şıkkını seçtiyseniz sanki başkalarının böyle kötü durumda olmasından keyif alıyor gibi bir haliniz var. Yere düşmüş birisini gördüğünüzde ilk aklınızdan geçen şey onu tekmelemek. Dikkatli olun.
Kokoloji testiyle bilinçaltımızın derinliklerine doğru indik. Belki bazı cevaplar sizi memnun etmemiş olabilir. Ancak insanın kendisiyle yüzleşmesi her zaman onu mutlu etmeyebilir. Tabii bu demek değildir ki bu sorulara verdiğiniz yanıtlar yüzde yüz sizi yansıtıyor. Amacımız sadece biraz eğlenmek ve belki kendimize dair minik farkındalıklar yaşamak.
Kişisel gelişim ve psikoloji ile ilgili her hafta iki tane yepyeni video yüklüyoruz bu kanala. Kanalımıza destek olmak için abone olabilirsiniz. Videoyu beğendiyseniz beğen tuşuna basıp yorum yaparsanız bizi çok mutlu edersiniz. Ayrıca katıl üyesi olarak kanalımıza destek olabilir ve videolarımızın çok daha fazla sayıda kişiye ulaşmasına yardımcı olabilirsiniz. Bir dahaki videoda görüşmek üzere kendinize iyi bakın.