DEPRESYONDA OLDUĞUNUZU GÖSTEREN KELİMELER (Depresyon Belirtileri – Depresyon Nasıl Anlaşılır?)

Depresyon, hareket etme ve uyuma şeklimizden tutun da insanlarla nasıl konuştuğumuzu, hatta yazılı olarak kendimizi nasıl ifade ettiğimizi dahi etkiliyor.

Peki birinin sık kullandığı kelimelere ya da cümlelere bakıp ya da dili nasıl kullandığına bakıp onun depresyonda olup olmadığından şüphelenebilir miyiz? Araştırmalara göre cevap evet, işte bu videoda depresyondakilerin dili diğer insanlardan nasıl daha farklı kullandıklarını ve hangi kelimeleri ya da cümle kalıplarını daha sıklıkla tercih ettiklerini göreceğiz.

Böylelikle sizler de hem kendi dil kullanma biçimimizi hem de diğerlerini değerlendirebileceksiniz.

2018 yılında Clinical Psychological Science’ta yayımlanan bir çalışma, birinin depresyonda olup olmadığını doğru tahmin etmeye yardımcı olabilecek bir kelime sınıfını ortaya çıkardı. Bu çalışmada 6 bin 400 üyesi olan 63 online zihinsel sağlık forumunun veri metin analizleri yapıldı.

Buna göre 19 kelimenin depresif kişilerde daha sık kullandığı görüldü.

Birazdan size sayacağım bu 19 kelimenin ortak özelliği mutlakiyetçi ya hep ya hiç tarzı düşünceyi yansıtan kelimeler olması.

Yapılan çalışmada birazdan size sayacağım bu 19 kelimenin depresyon ve kaygı forumlarında yaklaşık yüzde 50, intihar düşüncesi forumlarında ise yaklaşık yüzde seksen daha fazla kullanıldığı görülmüş. Gelin depresiflerin daha çok kullandıkları açık olan bu 19 kelime neymiş bir bakalım.

 Absolutely; kesinlikle, elbette mutlaka olarak çevirebiliriz.

İkinci kelimemiz All; Hep, her şey, tüm diye çevirebiliriz. Mesela. Her şey çok kötü gidiyor. Hep olmuyor istediklerim. Her zaman böyle oluyor. Bu gibi kalıpları daha çok kullanıyorlar.

Üçüncü kelimemiz Always; her zaman.

Complete; Bütün.

Completely; Tamamen.

Constant; Sürekli.

Constantly; Sık sık, sürekli. Mesela sürekli kendimi kötü hissediyorum. Sürekli bunlar başıma geliyor.

Definitely; Kesinlikle, elbette.

Entire; Hepsi, bütün.

Dikkat ederseniz hep böyle aşırı genelleyen ve ya hep ya hiç tarzı kelimeler olduklarını görüyoruz.

Ever; Hiç, asla, hep diye çevrilebilir.

Every; Her, bütün olarak çevrilebilir.

Everyone; Herkes. Herkes bana düşman. Herkes böyle düşünüyor.

Everything; Her şey.

Full; Tüm,

Must; Meli, malı, zorunluluk, şart gibi düşünebilirsiniz. Mesela mutlu olmak için nokta nokta olması şart. Ya da mutlu olmak için nokta nokta olmalı.

Never; Asla.

Nothing; Hiçbir şey.

Totally; Tamamen bütünüyle.

Whole; Tüm bütün.

Depresyon semptomları gösteren bir kişinin olumsuz kelimeleri bolca kullanması kimseye şaşırtıcı gelmez. Ancak şaşırtıcı olan bir şey var ki o da depresyondaki kişilerin zamir kullanımlarında farklılık. 2010 yılında yapılan bir çalışmaya göre depresyondaki bireyler birinci tekil şahıs ifadelerini örneğin ben kendim gibi ikinci ya da üçüncü tekil şahıs ifadelerini ya da çoğul şahıs ifadelerine oranla çok daha sık kullanıyorlar. Depresyondaki kişilerin odaklarının daha çok kendilerinde olduğunu ve kendilerinden daha çok bahsettiklerini biliyoruz. Hatta araştırmacılara göre uyumsuz kelime kullanımındansa insan birinci tekil şahıs іfadеlеrіnі daha sık kullanmak, depresyon tanısı için daha güvenilir bir işaret.

Araştırmalara göre depresyondakiler sadece zamirleri değil, fiilleri de biraz daha farklı biçimde kullanıyorlar. Depresyondaki kişilerin geçmiş zaman fiillerini daha çok kullandıkları görülmüş. Aynı zamanda yaptıkları konuşmaların daha kısa ve tek kelimelik oldukları saptanmış. Depresyon dili ile ilgili olarak şaşırmayacağımız bir diğer bilgi ise evet depresyondakilerin daha fazla olumsuz kelime kullandıkları. Yapılan araştırmalarda yalnızlık, çaresizlik, ölüm gibi negatif kelimelerin depresyondaki insanlar tarafından daha sık kullandığı görülmüş. Aynı zamanda aynı kişilerin depresyondan iyileştiklerinde kurtulduklarını düşündükleri dönemlerde ise olumlu kelime kullanma tercihlerinin yüzde 70 oranında arttığı saptanmış. Aynı zamanda depresyonundakiler ruminatif ifadeleri daha sık kullanıyorlar. Ruminatif ifade Rominasyon nedir ve nasıl baş edilir? Şuradan ulaşabilirsiniz. Bu arada parantez içinde kendi reklamını yapayım. Ruminatif yani tekrarlayan ifadeler. Evet, depresyondaki kişilerde daha sıklıkla görülmüş araştırmalarda. Değerli takipçilerimiz sizlere bu bilgileri hazırlayabilmek için bildiğiniz literatür taraması yapıyorum. Çok sayıda makaleyi okuyorum ya da çeviriyorum. Dolayısıyla bu emeğimin karşılığı olarak sizden ricam kablolama, abone olmanız, aşağıya yorum yazarak destek vermeniz ve beğendiğiniz videoları sosyal medya hesaplarında paylaşmanız olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir