ASMR NEDİR? İYİ HİSSETTİRİR Mİ?
Youtube’da 6 milyona yakın ASMR videosu var. İnsanlar kaygılarını azaltmak, rahatlamak, uyuyabilmek için saatlerce ASMR videoları izliyorlar. Hatta sadece bunun üzerine kanallar var. Peki ama nedir bu ASMR? Neden bu kadar çok seviliyor? ve gerçekten de üzerimizde olumlu etkileri var mı? gelin bilimsel araştırmalar eşliğinde bu konuyu bir inceleyelim. ASMR videoların popülerleşmeye başlaması 2009 yılında Maria takma isimli bir youtube kullanıcısının yatıştırıcı bulduğu ses içeriklerini paylaştığı “Gentle Whispering” yani Nazik Fısıldama isimli kanalla başlıyor. Öyle ki şu an Maria’nın 2 milyona yakın abonesi var. ASMR bugün Google’da en çok aratılan kelimelerden bir tanesi ASMR aslında bir kısaltma “Autonomous Sensory Meridian Response yani otonom duyusal meridyen tepki. Peki nedir bu tepki? Herhangi bir sesi duyduğunuzda kafanızda başlayan ve tüm vücudunuza doğru yayılan genellikle sakinleştirici bir his ASMR dediğimiz şey ve bazı sesler bu tepkiyi tetikliyor. Yani bazı sesler sanki birisi kafanıza masaj yapıyormuş gibi içinizde tatlı bir ürpertiye ya da iç gıdıklanmasına yol açıyor. ASMR’ye beyin orgazmı ya da fısıldama pornosu dendiğini de görüyoruz. ASMR videoları genellikle kamera karşısına geçen kişinin çok yavaş ve fısıltıyla konuşarak ya da yüksek kaliteli şekilde kaydedilmiş bazı nesne seslerini size dinletmesi ile oluşturulan videolardır. Mesela ateş yanarken çıkan o çıtırtı sesi, kolanın kapağını açtığınızda çıkan o ses ya da ne bileyim hani o patpatlar vardır ya, onları patlatırken çıkan ses, dondurmayı ısırdığınız da o çikolatanın kırılma anında çıkan ses gibi bazıları için rahatlatıcı olan seslerin tekrar tekrar verildiği videolardır. Bazıları için diyorum çünkü ASMR herkes de aynı tepkiyi yaratmıyor. Örneğin kişinin yemek yerken çıkardığı sesler ya da ağız şapırtısı gibi sesler kimileri için sakinleştirme şöyle dursun, aksine sinir bozucu olabiliyor. Peki siz ASMR videoları hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizin hiç ASMR videoları sinir bozucu mu yoksa sakinleştirici mi? Yorumlarda yazarsanız sevinirim. Peki bilimsel çalışmalar acaba ASMR için ne diyor? Ne yazık ki bu konuda yapılmış çok fazla bilimsel çalışma yok. En azından henüz yok. Yapılan birkaç çalışmayı da sizin özetlemeye çalışacağım. ASMR ile ilgili yapılmış ilk akademik çalışma 2015 yılında yayınlanıyor.
Araştırmaya katılan 475 denek ASMR etkisini tatlı bir ürperti, çınlama olarak ifade ediyorlar ve deneklerin çoğu ASMR videolarından sonra kendilerini daha iyi hissettiklerini, hatta kronik ağrı çeken bazı katılımcıların ağrılarının azaldığını söylüyorlar. Yani bu çalışmaya göre evet ASMR bize iyi hissettiriyor ve hatta ağrılarda azalmaya yol açıyor. En azından bazılarımız için. 2017 yılında yapılan bir çalışmaya göre ASMR videoları izleyicilerinin zevk ve tatmin dolu duygularını ortaya çıkartıyor. Hatta kafa derileri ve omurgalarında karıncalanma ve ürpertiye neden olan trans benzeri bir rahatlama sağlıyor. Yine 2015 ve 2018 yıllarında yapılan başka çalışmalar ASMR’nin izleyicileri üzerinde meditatif seviyede bir rahatlamaya sebebiyet verdiğini, bir kaygı giderici, rahatlatıcı olarak işe yaradığını vurgulamıştır. 2018 yılında yapılan bir çalışmada kronik ağrı çekilen durumlarda ASMR izlemenin geçici olarak ağrıları azalttığı, kalp ritmini yavaşlattığı ve endorfin salınımını arttırarak stresle baş etmeyi desteklediği bulunmuş.
Aynı çalışmada deneklerin beyin taramaları inceleniyor ve görülüyor ki denekler ASMR izledikleri sırada herhangi bir karıncalanma ya da ürperti yaşadıklarında beyinlerinde aktive olan alanlar, ne bileyim birisi sizin saçınızı okşadığında ya da saçınıza kafanıza masaj yaptığında ya da sevgilinizle herhangi bir yakınlaşma yaşadığınızda beyninizde aktive olan alanlara çok benziyor.
ASMR ve içerikleri her kullanıcıyı farklı düzeyde etkiliyor. Kimileri bir sayfa çevirme sesinden büyük bir tatmin duygusu yaşarken, kimileri ise bir fısıldama ya da tıkırdama sesiyle rahatlayabiliyor. Bazıları ise hiçbir içerik bağlamında herhangi bir ASMR deneyimi yaşamıyor. Yani onlar bu seslerden çok da etkilenmiyor. Bazıları ise örneğin bazı seslerden, mesela yemek yerken çıkan sesler ya da ağız şapırdatması sesleri gibi rahatlamak şöyle dursun aksine rahatsız oluyorlar. Yapılan bir araştırma ASMR videolarına tepki veren ve vermeyen insanları inceledi. Bu araştırma sonucuna göre, ki parantez içinde belirtiyorum. Her ne kadar sınırlı bir örneklem yapılmış olsa dahi bu araştırma sonucuna göre ASMR videolarına tepki veren insanlar daha empatikler ve yeni deneyimlere daha açıklar. Peki ASMR neden bunu yapıyor? Yani neden bizi rahatlatıyor? Her ne kadar bazıları ASMR’deki seslerin çocukluğumuzda ya da anne karnında duyduğumuz seslere benzediğini, bu nedenle de o zamanlardaki huzuru çağrıştırdığını ifade etse de henüz ASMR neden bu tepkilere yol açtığı ile ilgili yapılmış bilimsel geçerli bir çalışma yok. Dolayısıyla neden işe yaradığını bilmiyoruz. Ancak yapılan çalışmalar arttıkça ASMR vücut üzerindeki etkilerinin ve nelerin buna yol açtığını çok daha net bir şekilde kavrayabileceğiz. Kişisel gelişim ve psikoloji ile ilgili her hafta iki yeni video paylaştığımız kanalımıza destek olmak istiyorsan lütfen abone ol, yorum yaz ve videolarımızı sosyal medya hesaplarında paylaş.
İyi haftalar herkese.