VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ | Nasıl Ders Çalışılır ?

Öğrenci kardeşlerim, canlarım aynı zamanda belki öğrencilik dışında başka işler de yapan ama ders çalışmak zorunda olan insanlar. Sizler de hoş geldiniz. Bu video sizler için hem kendi uyguladığım ve işe yarayan teknikleri hem de bilimsel teknikleri bu videoda özetleyeceğim. Hemen başlayalım. Bir şeyi öğrenmenin en iyi yolu onu başkasına öğretmektir. Konuları çalıştıktan sonra kalıcılığını sağlamak istiyorsan adeta bir öğretmenin derste öğrencilerine anlattığı gibi o konuyu anlat. Bakın ben üniversitedeyken sınavlardan önce konuları çalışır ve annemi karşıma alıp ona tek tek anlatırdım adeta o da benimle beraber mezun oldu üniversiteden çoğu konuyu biliyordu yani. Artık kurumsal eğitim veriyorum. 20 yılı aşkın süredir iş hayatının içerisindeyim. Herhangi bir konuyu çalışmam gerektiğinde bu sefer ne yapıyorum? Eğer eşim evde yoksa kedilerimi karşıma diziyorum ve onlara anlatmam gereken konuyu anlatıyorum. Onlar anlıyorlar mı bilmiyorum ama ben anlatacağım konunun kalıcılığını sağlamış oluyorum. Eğer sesli konuşabileceğinin, sesli tekrar yapabileceğin bir ortamın yoksa anlatacağın bir kedim ya da annen yoksa bu durumda kendi içinden sessiz bir şekilde anlatım yapabilirsin. Kitaptan çalışma. Önemli noktaları, ana hatları süz, ele ve bunları notlar halinde yaz. Çoğu insan bende dahil olmak üzere yazarak daha iyi öğrenir. Çünkü konuları aynı zamanda görselleştirmiş oluyoruz. Bunun yanı sıra kitaba şöyle bir baktığında düşün 50 sayfalık bir konuyu belki sen sadece 10 sayfada özetleyebileceksin. Çünkü sınavda çıkması olası konuları ve ana hatları özetlediğin de çok daha az sayıda sayfaya ulaşmış olacaksın.

Şöyle bir 100 sayfalık kitaba bakmak var. Bir de böyle 15-20 sayfalık notlara bakmak var.

En azından seni daha çok motive edecek. Yani kitaba bakıp ya yok ya ben buna çalışamayacağını deyip vazgeçebilirsin o kalınlığı görünce, sayfaların sayısının çokluğunu görünce.

Ama eğer önemli ana hatları süzdüysen, elediysen ve bunları notlar halinde düzgün bir şekilde yazdıysan.

Sadece o notlara çalışmak sana çok daha kolay gelecektir.

Komple kitabı okumaktan sadece ana hatları okumanı sağlayacak olan bu notları yazarken renkli kalemlerden faydalanabilirsiniz.

Farklı şekiller çizebilirsin. Bir şekilde öğrenmeyi eğlenceli hale getirmek yani işi eğlenceli hale getirmek seni daha çok motive edebilir. Ben kırtasiye ürünlerini çok severim. Özellikle renkli, fosforlu kalemleri yine çok severim. Çizim yapmak da sevdiğim bir şey. O yüzden bu notları çıkartırken böyle değişik görseller kullanmak, değişik renk kalemler kullanmak ham öğrenmemi kolaylaştırıyor. Hem de öğrenmeyi keyifli bir hale getiriyor.

İlkokuldan beri kullandığım bir yöntem vardır. O da şudur. Herhangi bir sınava çalışırken o sınavın notlarını okuduğumda, her bir cümleyi okuduktan sonra acaba sınavda soru olarak bunlardan hangisi çıkabilir diye düşünürüm ve bu soruyu kafamda tasarlayıp soru kağıtları oluştururum. Ardından çalışırken bu soru kağıtlarını elime alırım ve bu soruları kendime sorup cevaplarını çalışırım. Hatta hiç unutmuyorum ilk okuldayken bir arkadaşım beni öğretmene ispiyonlamıştı. Öğretmenim Özlem kopya çekiyor diyerek. Halbuki sınav sorularını ben sınavdan önce hazırlamıştım.

Kodlama gücünü kullanın. Mesela maddeli bir şey öğreniyorsan. Diyelim ki 4 madde ya da 5 madde. O maddelerin baş harflerinden oluşan bir kod oluştur. Örneğin bizim nesil sert sessizlerin fıstıkçı şahapla öğrenmişti. Yeni nesil hala bunu kullanıyor mu? Merak ediyorum. Yeni nesilden olanlar varsa aşağıya yazarlarsa sevinirim. Mola zamanlarınızı önceden belirleyin ve mola süreleriniz çalışma sürelerinizi geçmesin

Uzunluk olarak. Açıkçası ben çalışırken çok sık mola vermiyorum. Bir kere çalışmaya başladığım zaman kaptırdığım da ara vermeden sürekli devam ediyorum. Çok yorulduğum da ufak bir ara veriyorum. O arada da mutlaka kendimi ödüllendiriyorum.

Örneğin şu üniteyi bitirince kendime kahve ve kurabiye hediye edeceğim diyebilirsiniz. Ya da belki de o çok sevdiğiniz çikolatadan bir parçayı gözünüzün önüne koyup bunu beşinci üniteyi bitirdiğimde yiyeceğim diye kendinize hedef koyabilirsiniz. Bu küçük ödüllendirmeler öğrenmeyi daha keyifli hale getirecek. Ders çalışmadan önce ufak bir yürüyüşe çık. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki egzersiz öğrenmeyi kolaylaştırıyor ve kalıcılığını arttırıyor. Çalışmaya başlamak için İlham gelmesini bekleme. Sen bir başla o sonradan gelir arkadan. Ders çalışırken motive olmak için ara sıra şöyle bir geriye dönüp nereleri bitirdiğinize bakın ne kadar konuyu bitirdiniz? Bunları görmek sizin kendinizle gurur duymanızı sağlayacak ve daha fazlası için sizi motive edecek.

Ders çalışırken mutlaka ama mutlaka telefonunu sessize al. Mümkünse titreşimini de kapat. Hatta mümkünse telefonunu başka odada bırak. Bilgisayar başında çalışıyorsan ki şu an çoğumuzu öyle yapıyoruz. O zaman belki sosyal medyaya girmeni engelleyici bir yazılım yükleyebilirsiniz ve ders çalışırken bunu aktifleştirebilirsiniz. Çünkü ben bile bazen çalışırken, internete girdiğimde şöyle bir dur bakayım sosyal medyada da ne varmış diye baktığımda dakikaların nasıl geçtiğini anlamıyorum ve ne yaptığımı unutuyorum.

Dolayısıyla kendini engelleyebilmek için gerekli her türlü teknolojik imkandan faydalan ve mümkün mertebe sosyal medyadan ve diğer iletişim araçlarından uzak durmaya çalış ki odağın bozulmasın. İyi öğrenebilmek için dikkatinizi toparlayabilmek için mutlaka ama mutlaka yeterli ve kaliteli uyuyun.

Yeterli uyku herkes için farklı olabilir ama ortalama en az 7-8 saat uyku sizin için gereklidir.

Uyumak demişken sakın ama sakın yatarak çalışmayın. Yatağınızın üzerine ders çalışmayın. Mümkün mertebe masada oturarak çalışın.

Benim kendi hayatımda kullandığım, faydasını gördüğüm bazı taktikleri sizlerle bu videoda paylaştım. Sınav konusunda bir diğer önemli nokta da sınav stresi ile başa çıkabilmektir. Eğer sınav stresin varsa ve bununla nasıl başa çıkabileceğini merak ediyorsan bununla ilgili videoma şuradan ulaşabilirsin. Psikoloji ve kişisel gelişim konularına ilgi duyuyorsan kanalımız abone olmayı unutma. Eğer kanalımızın daha fazla sayıda kişiye ulaşmasını istersen lütfen sosyal medya hesaplarında videolarınızı paylaş ve altta yorum yazarak bizlere destek ver.

Hoşça kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir