DAHA İYİ HİSSETMEK İÇİN KİTAP ÖNERİLERİM (Akıcı Psikolojik Kitaplar)

Daha iyi hissetmek, stresle baş edebilmek için okuyabileceğiniz bazı kitaplardan bahsetmek istiyorum. Bu kitapların bazıları gerçekten de çok pratik, günlük hayata uygulanabilir türden teknikler içeriyor. Bazıları ise birazcık daha akademik. Siz kendi ilgi alanınıza göre hangisini tercih ettiniz ve karar verebilirsiniz? Malum ilk bahsedeceğim kitap aslında bu alanda yazılmış en iyi eserlerden biri. Benim hazırlamış olduğum eğitim içeriğinde de çokça faydalanmış olduğum Psikiyatrist Doktor David Burns’ün “İyi Hissetmek” isimli kitabı bu kitabı çoğu kişi duymuştur. Çünkü çok satanlar listesinde de çok uzun süre yer alan bir kitap ve gerçekten çok başarılı bir kitap Doktor David Burns’ün bu iyi hissetmek kitabı içerisinde bilimsel olarak da kanıtlanmış bilişsel davranışçı çok sayıda teknik yer alıyor. Bu teknikler neye yarıyor? Bu teknikler sizin kendinizi daha iyi hissetmenizi var olan şu an hali hazırda var olan birtakım düşünme hatalarınızı varsa karamsarlık varsa, kaygı durumunuz varsa kötü hissetme, sık sık kendini kötü hissetme durumunuz varsa bunların öncelikle sebeplerini anlamanızı sağlayacak, ardından da bunlara dair neler yapmanız gerektiğini önerecek çok güzel bir kitap. Bu kitabın içerisinde çok sayıda test de var. Kendi kendinize uygulayıp genel durumunuza dair farkındalık yaşamanızı sağlayacak. Tabii sadece farkındalık yaratma kalmayacaksınız, aynı zamanda da bir durum tespit ettiniz kendinize dair. Peki bu durumla baş etmek için neler yapabilirim? Sorusuna cevapları da içeren çok faydalı şiddetle tavsiye ettiğim bir kitap. David Burns – İyi Hissetmek kitabı Efendim!

David Burns’ten sonra önereceğim bir diğer kitap. Çok sevdiğim kitaplardan bir tanesi yine Sonja Lyubomirsky’nin “Nasıl mutlu olunur?” kitabı. Yani ismini okurken biraz tekrar bakma ihtiyacı duydum. Çünkü gerçekten telaffuz edilmesi zor bir isim Sonja Lyubomirsky’nin bu kitabında yine bilimsel olarak kanıtlanmış mutluluğa dair çok sayıda teknik var. Yine bu kitabın içerisinde kendi kendinize yapabileceğiniz ufak tefek testler var. Ben bu testleri çok seviyorum. Çünkü kişilerin kendi durumlarını değerlendirmelerine yönelik güzel bilgiler sağlıyor. Ardından da tabii çok pratik, hayata geçirilebilir tekniklerin yer aldığı bir kitap Sonja Lyubomirsky’nin bu kitabı. Evet sırayla gidiyoruz. Şimdi insanların kendilerini daha iyi hissetmelerini ve psikolojik dirençlerini geliştirmelerini araştıran bilim dallarından biri. Pozitif psikoloji. Pozitif psikolojiyi çok önemsiyorum. Çok ilgi alanım olan bir dalı psikolojinin. Pozitif psikoloji alanında Harvard Üniversitesi’ndeki en popüler hocalardan birinin Doktor Tal Ben-Shahar’ın kitaplarından bir tanesini öneriyorum size. “Daha mutlu yaşamak” Tal Ben- shahar’ın çok önemli bir isim. Harvard Üniversitesi’nde dersleri tıka basa dolan ve şu anda Harvard’dan mezun olan kişilerin yüzde 20’sinin neredeyse dersine katılmış olduğu bir isim. Doktor Tal Ben-Shahar Bu kitabında mutlulukla ilgili  önemli teknikler paylaşıyor ve mutluluğun ne kadar önemli olduğunu ve bunu sağlamak için neler yapılabileceğine dair yine bilimsel kanıtları bize sunuyor.

Harvard Üniversitesi demişken. Yine pozitif psikoloji alanında başka bir hoca yine bu okuldan. Shawn Achor Hocamız, “Mutluluk Avantajı” isimli kitabında yine öneriyorum. Mutluluk Avantajı isimli kitabında çok güzel araştırma sonuçları var. Özellikle araştırmalara bu alanda yapılmış araştırmalara ilgi duyuyorsanız tavsiye ederim. Özellikle iş hayatıyla ilgili de nasıl daha mutlu olabilirim, nasıl daha motive çalışabilirim ilgili yine pozitif düşünmenin tekniklerini bize anlattığı bir kitap. Bu kitapta yine çok sevdiğim ve eğitim içeriğine hazırlarken faydalandım kitaplardan biri. Shawn Achor’ın aynı zamanda. Ted’te ted.com da yapmış olduğu çok güzel bir konuşması var. Türkçe altyazı seçeneği de var. ted.com giderek bu konuşmayı da izlemenizi öneririm. Peki birazcık da bizden isimlerden bahsedeyim. Tabii ki bizim primiz Hocaların hocası canım benim çok sevdiğim hoca. Doğan Cüceloğlu, Doğan Cüceloğlu’nun bütün kitaplarını öneriyorum. Aslına bakarsanız. Çünkü Doğan Cüceloğlu Şöyle bir güzel yanı var. Pek çok güzel yanı var. Ama bu güzel yanlarından bir tanesi şu kitaplarını o kadar böyle akıcı bir dille yazıyor. O kadar hikaye gibi, o kadar ki hakikaten ben kitaplarını okuduğum zaman bir gecede bir kitabını bitirdiğini biliyorum. Çünkü çok akıcı, çok hikayeleştirerek çok sempatik bir şekilde yazıyor açıkçası. Yani hiç zorlanmıyorsunuz kitaplarını okurken Doğan Cüceloğlu’nun bütün kitaplarını öneriyorum. Ama özellikle sizin kendinizi çok daha yakından tanımanızı sağlayacak. Bir kere ben kendimi daha yakından tanırsam. Kendi kendimi nasıl mutlu

edeceğimi yolların da bulabilirim. O yüzden sırayla hepsine öneriyorum. Ama en başta önerdiğim kitapları hangisi? Şimdi bir tanesi “Yeniden İnsan İnsana” çok önemli bir kitap. İnsan ilişkileri içerisinde kendi konumunuzu görmenizi sağlayacak takım davranışlarımızın altında yatan nedenleri daha iyi tespit etmenizi sağlayacak. Kendinizi ve diğerlerini daha iyi anlamanızı sağlayacak bir kitap.

Doğan Cüceloğlu Yeniden insan insana sadece bu mu? Aynı amaçla okuyabileceğiniz bir diğer kitap. “İçimizdeki Biz” birazcık daha böyle hikaye şeklinde olsun diyorsanız “Savaşçı” şiddetle tavsiye ettiğimiz kitap Doğan Cücenoğlu’nun Savaşçı kitabı. Yine bir diğer kitap. İletişim Donanımları, Doğan Cücenoğlu’nun şiddetle tavsiye ettiğim bir diğer kitabı. İletişimde neyi neden yaptığımızı o kadar güzel, o kadar akıcı bir dille anlatmış ki, hakikaten de kendinize dair, topluma dair çok büyük farkındalıklar yaşıyorsunuz. Çok şiddetle tavsiye ediyorum. Canım hocamız Doğan Cüceloğlu’nun kitaplarını biraz daha akademik gitmek istiyorum, biraz daha artık bunun temellerini araştırmak istiyorum diyorsanız Martin Seligman’ın kitaplarını öneriyorum. Tabii ki bunlardan biri “Gerçek Mutluluk” kitabı. Bu kitapta da yine ufak tefek testler ve mutluluğa dair çok sayıda araştırma sonucu bulacaksınız. Bunun dışında öğrenilmiş iyimserlik kitabıyla Martin Seligman’nın şiddetle tavsiye ettiğim kitaplardan bir diğeri. Kişinin duygularını yönetebilmesi demek aslında stresle baş edebilmek. Duyguları yönetebilmek kavramı yeni yeni dememi artık 90’lardan beri ortaya çıkmış bir kavram. Duygusal zeka malum. Duygusal zekanın önemli bileşenlerinden biri duyguları yönetebilmek.

Duygusal zekanın kuramcısı Daniel Goleman Duygusal Zeka Kitabı’nı. Bunun yanı sıra eğer iş hayatını varsanız, iş hayatında duyguları yönetebilmek sizi daha çok ilgilendiriyorsa. Bunun bir diğer versiyonu olan İşbaşında Duygusal Zekayı da yine öneriyorum size. Kişinin duygularını yönetebilmesi, stresle baş edebilmesinin tek yolu tabii düşünceleri yönetebilmek değil, yani düşünceleri yönetebilmek önemli bir nokta ama iki sac ayağın da incelemek lazım aslına bakarsanız bunu. Biri düşünceleri yönetebilmek, evet ki bu düşünceleri yönetebilmek ile ilgili tüm bu kitaplar size çok iyi kaynaklar. Fakat bunun yanı sıra bir de bedeni yönetebilmek kısmı var işin. Yani bedenimi yönetebilmek ve stresi yönetebilmek ile ilgili önemli bir bölüm. Bedenimi yönetebilmek için kendi eğitimi’nde nefes tekniğini, meditasyonu zihinde canlandırmaya anlatıyorum. Beyin dalgalarından bahsediyorum. Bununla ilgili bunların böyle detaylı bir şekilde incelendiği, üstüne ekstra, hatta böyle başka birtakım tekniklerin de yer aldığı Metin Hara’nın Yol kitabını da tavsiye ediyorum. Ben okudum bu kitabı. Güzel bir kitap bence açık bir dille. Stresle baş edebilmek için güzel teknikler var içerisinde. Dolayısıyla bunu da yine özellikle nefes egzersizleri ve diğer bedensel teknikleri için aslında düşünmeye dair de birtakım şeyler için. Çünkü içerisinde öğrenilmiş çaresizliklerimize dair de bölümler var. Tavsiye ediyorum, size faydası olacağını düşünüyorum. Bu kitapların her biri baktığınız zaman içerisinde bilimsel tekniklerin yer aldığı, belki bazılarında Metin Hara’nın kitabına birazcık daha spiritüellikte olduğunu söyleyebiliriz. Ama yine bilimsel teknikler de var kesinlikle tamamen spiritüel bir kitap diyemeyiz buna. Bence çok akıcı ve günlük dilde güzel bir şekilde anlatmış. Stresle baş etmenin tekniklerinden bazılarını. Önemli olan sizin kitabı okuduğunuz zaman sıkılmamanız ve hayata geçirilebilecek teknikler olması. Yoksa son derece akademik dille yazılmış, zor anlaşılır kitapları önermeyi ben de sevmiyorum. Onlar birazcık daha farklı seviyeler için ama en temel seviyede size faydası olacak kitaplar olarak bunları nerebilirim.

3 Yorum

  1. Sevgili Özlem Hocam Öncelikle önerdiğiniz kitapların hepsini inceledim size çok teşekkür ederim çok zor zamanlardan geçiyorum yaşadığım zorlukların üstesinden geleceğime inanıyorum sizin ve sevgili Sinan Canan hocam sayesinde Sinan hocamın birçok videosunu açık beyin kanalına da aboneliğim var sizin kanalınıza da aboneliğim var İyi ki de varsınız Çok teşekkür ederim kendimde fark ettiğim bir şey oldu 2-3 haftalıklarla depresyona giriyorum nedenini çok merak ediyorum

  2. Ve destek almaya çok ihtiyacım var çünkü benimle beraber yaşayan 22 aylık bir kızım birde tam 17 yaşında bir oğlum var onların geleceği için Desteğinize çok ihtiyacım var

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir