IŞIK HÜZMESİ MEDİTASYONU İLE AĞRILARINIZA ÇÖZÜM BULABİLİRSİNİZ (Ağrı Kesici Meditasyon)

Sizin de zaman zaman hayatınızı zehir eden ağrılarınız oluyor mu? Bazen baş ağrısı, bazen bel ağrısı, sırt ya da omuz ağrısı ya da başka bir ağrı. Öyle ki bazen ağrı kesici alsanız bile bir faydasını göremiyorsunuz. Peki bu ağrılarla baş edebilmek için en az ağrı kesici kadar etkili ve yan etkisi de olmayan bir teknik var desem size. Evet, videonun başlığından da anlayacağınız üzere bu yöntem, meditasyon. Özellikle daha önce benim de konu ettiğim mindfulness yani bilinçli farkındalık meditasyonun ağrı üzerinde son derece etkili olduğuna dair çok sayıda bilimsel araştırma var. Ancak bugün ben bu videoda mindfulnessdan değil de. Çünkü onu zaten bahsettik. Diğer bir yollarımızda yine ağrılar ve sağlık problemleri üzerinde son derece etkili olan ışık huzmesi uygulamasından bahsedeceğim size. Ve videonun sonunda minik güzel bir uygulama yapacağız. Bu uygulamayı özellikle ağrınız olduğu zamanlarda ya da sizi rahatsız eden herhangi bir duyumunuz olduğunda mide bulantısı olabilir. Kas seyirmesi olabilir ve herhangi bir başka bir durum olduğunda sağlıkla ilgili yine kullanabilirsiniz. Aslında ağrı vücudun bize gönderdiği bir uyarıdır ve vücudumuzda psikolojik ya da fizyolojik olarak bir şeylerin yolunda gitmediğini bize haber verir. O yüzden ağrıları ciddiye almak lazım. Onları dinlemek ve dikkate almak lazım. Özellikle kronik ağrılarınız varsa mutlaka ve mutlaka bir doktor kontrolünden geçmek gerekiyor. Ancak bazen doktor kontrolünden geçsek dahi bazı ağrılarımızın altında fizyolojik herhangi bir neden bulunamıyor. İşte böyle ağrılara psikosomatik ağrılar diyoruz. Yani nedeni tıbbi olarak bulunamayan ağrılara psikosomatik ağrılar diyoruz. Stresten, kaygıdan, bastırılmış duygu ve düşüncelerden, ifade edilememiş duygu ve düşüncelerden, pişmanlık ya da öfke gibi duygusal yüklerden yorulan bedenimiz bir süre sonra belki de ağrılarla tepki göstermeye başlar. Doktor Candace Pert  Molecules of Emotion adlı kitabında işlenmemiş duyguların bir süre sonra vücutta sıkışıp kaldığını ve bütün sistemin çalışmasını etkilediğini yazmıştır.

Journal of Neuroscience’da yayınlanan bir araştırmada ilginç sonuçlara ulaşılıyor. Bu araştırmada 15 denek alınıyor ve bu denekler daha önceden hiç meditasyon yapmamışlar. Nefes kontrolü ve imgeleme gibi teknikleri bilmiyorlar. Deneyden önce bu katılımcılara bu deneklere nefes teknikleri ve zihinde canlandırma yani imgeleme teknikleri öğretiliyor. Ardından deneyde deneklerin bileklerine ağrının yavaş yavaş dereceli bir şekilde arttığı bir aparat bağlanıyor. Beyinde ağrıya verilen tepkiyi ölçmek için ise emar görüntüleme teknikleri kullanılıyor. 80 dakikalık meditasyon sonrasında görülüyor ki ağrıyı belirleyen ve ölçen beyin bölgesindeki aktivite de ciddi anlamda bir düşüş var. Öyle ki araştırmanın başındaki Dr. Fadel Zeidan, ağrıya verilen tepki ve ağrı yoğunluğu yüzde 40 oranında azalmıştır demiştir. Morfin verilen hastalarda bu oran yüzde 25’tir. Yani gerçekten de güçlü bir zihinde canlandırma ve meditasyon çalışmasıyla herhangi bir yan etki olmadan ağrılardan kurtulmak ya da en azından ağrının şiddetini azaltmak mümkün gibi görünüyor. Peki biz evde kendi anılarımızı nasıl dindiririz? Efendim bunun için ihtiyacınız olan şey sadece biraz hayal gücü ve dinginlik. Bunun için bu videoda size ışık huzmesi egzersizden bahsedeceğim. Hali hazırda terapiler de kullanılan çok etkili bir tekniktir. Bu teknikte zihinde canlandırma yani imgelemeyi güçlü bir şekilde kullanmaya çalışıyoruz. Biraz sonra bu uygulamayı yapacağız. Uygulamaya geçmeden önce sizden ricam lütfen rahat bir yere geçin. Uzanın ya da oturun ve gözlerinizi kapatın. Eğer gözlerinizi kapatmaktan hoşlanıyorsanız karşıda bir noktaya sabitleyebilirsiniz ve size bahsettiğim telkinleri dinleyip gözünüzde canlandırabilirsiniz. Bakın bu zihin canlandırmalar da ne kadar çok duyguyu işin içerisine sokarsanız, daha doğrusu doyumu işin içerisine sokarsanız. Örneğin size bahsettiğim renkleri, şekilleri ne kadar canlı, güçlü ve etkili bir şekilde zihninizde canlandırabilirseniz, zihinde canlandırmanın vücudunuz üzerindeki etkisi de o kadar güçlü olacaktır ve bu böyle hemen birden bire çok güçlü olmayabilir. Bazı insanlarda bu biraz zaman alabilir. O yüzden lütfen kendize zaman verin. Önemli olan şey istikrardır. Düzenli uygulamadır. Düzenli uygulamayı tekrar ettiğiniz takdirde bir süre sonra göreceksiniz ki bir şeyleri zihninizde canlandırmak artık eskisi kadar zor gelmeyecek. Peki uygulamaya geçelim.

Gözlerinizi Kapatın. Ve yavaş ve derin birkaç tane nefes alın ve verin. Bir ışık Hüzmesinin tavanda olduğunu fark edin.

Bu şık sağlıkla ilgili bir kaynak. Size sağlık getirmek için burada. Birazdan size yaklaşacak. Ve size sağlık getirecek.

İzin verin gelsin. Belki sarı, belki beyaz. belki de yeşil. Güzel bir renk.

Işık size doğru yaklaşıyor. Yaklaştıkça rahatlıyor.

ve gevşiyorsunuz.

Işık başınızı değiyor ve başınızda sizi rahatsız eden ne varsa bu ışığın içinde eriyip gidiyor.

Siz kendinizi rahatlamış ve sağlıklı hissediyorsunuz. Işık başınızdan aşağıya doğru ilerliyor. Şimdi boynunuz ve omuzlarınızda.

Size rahatsızlık veren ne varsa bu ışığın içinde eriyip gidiyor.

Siz kendinizi rahatlamış, sağlıklı hissediyorsunuz.

Işık İlerliyor. Kalbiniz. Ciğerleriniz. Omurumuz. Kollarınız. Elleriniz bu ışıkla doluyor.

Bu bölgelerde sizi rahatsız eden ne varsa.

Bu ışığın içinde eriyor.

Eridikçe siz kendinizi daha rahatlamış ve sağlıklı hissediyorsunuz.

Bu bölgelerdeki rahatsızlığın eridiğini görün.

Işık İlerliyor. Damarlarınız.

Kaslarınız. Bacak ve Ayaklarınız. Bu ışıkla doluyor.

Buralarda size rahatsızlık veren ne varsa yine bu ışığın içinde eriyor ve gidiyor. Onlar erildikçe siz kendinizi daha rahatlamış.

Huzurlu. Ve sağlıklı hissediyorsunuz.

Işık tüm odaya doluyor. Sizde keyifle bu rahatlığın tadını çıkartıyorsunuz.

Gözleriniz kapalı.

Tüm sıkıntılarınızın ışığın içinde eridiğini gördüğünüz. Kendinizi rahat ve gevşemiş hissediyorsunuz.

Şimdi birkaç dakika bu rahatlığın tadını çıkarın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir