KENDİNE YABANCILAŞMA NEDİR? NEDEN OLUR? NASIL GEÇER? (Depersonalizasyon ve Derealizasyon)

Panik atak ve kaygı durumlarında sıklıkla görülen belirtilerden biri Depersonalizasyon, diğeri ise Derealizasyondur. Biraz sonra videoda detaylarını anlatacağım bu durumu yaşayan kişiler o anda dehşete düşebilirler ve akıllarını kaçırmaya başladıklarından şüphelenebilirler. Peki nedir bu depersonalizasyon ve derealizasyon ve nasıl baş edilir? Videoda. Yoğun stres durumları, travma anları, kaygı ya da panik atak anlarında. Bazen kişiler vücudu sanki kendi vücudu değilmiş gibi hissederler. Adeta kendilerine karşı yabancılaşmışlardır. Sanki kendilerine dışarıdan bakıyorlardır. Elleri, ayakları, kolları sanki kendisinin değilmiş gibi hissederler. Kişinin kendi bedenine yabancılaşmasına depersonalizasyon denirken içinde bulunduğu ortama ve diğer kişilere yabancılaşmasına ise derealizasyon denir. Bazen de ortamdan ve ortamdaki diğer insanlardan kopmuş gibi hissedersiniz. Anneniz, babanız, en yakın arkadaşınız bile sizi bir yabancı gibi gözükebilir. Ortam flulaşabilir, bulanıklaşabilir. Kendinizi sanki gerçek dışı bir ortamda bir rüyada ya da bir filmdeymiş gibi hissedersiniz. Sanki farklı bir ülkedesiniz ya da uzayda yürüyormuşsunuz gibi hissedersiniz. Tabii bu bahsettiğim iki yabancılaşma durumu yaşandığı anda kişiyi oldukça korkutucu gelebilir ve daha önce yaşamamış olduğu bu deneyim onu dehşete düşürebilir. Yani bu deneyimin kendisi bile başlı başına kişi için travmatik olabilir veya yeniden tekrar yaşarsam diye düşünüp kaygısını arttırabilir. Eğer yaşanılan bu durumun sebebi panik, kaygı ya da yoğun stres durumuysa çoğunlukla kısa süreli ve geçici bir durumdur ve paniğinizin şiddeti, kaygınızın şiddeti, yaşadığınız stresin şiddeti azaldıkça bu duyguların da şiddeti azalır ve zamanla yok olur.

Ara ara tekrar yoğun stres yaşadığınız durumlarda ya da yoğun kaygı yaşadığınız durumlarda yine tekrarlanabilir. Çünkü bunlarla birlikte görülen bir durumdur zaten çoğu zaman. Tabii eğer sebep panik ataksa ya da yoğun stres durumu ise biraz önce söylediklerim geçerli. Bazen depersonalizasyon ya da derealizasyon dediğimiz yabancılaşma durumunun sebebi nörolojik problemler de olabilir. Örneğin bazı epilepsi türlerinde ya da bazı beyin tümörü olgularında da bir belirti olarak bu yabancılaşma duyguları yaşanmaktadır. Bunun yanı sıra bazı ağır psikiyatrik vakalarda da yine bu durum gözlemlenebilir. Bu yüzden bunun ayrımının iyi yapılabilmesi için yani yaşadığım şey yoğun kaygı ve stresle mi alakalı yoksa nörolojik bir problem mi var? Ya da belki ağır psikiyatrik bir bozukluğum mu var? Bunun ayrımını doğru bir şekilde yapabilmek için kişinin bir hekim ile görüşmesi yerinde olacaktır. Peki diyelim ki bir fizyolojik durum yok ya da bir nörolojik bir sıkıntı yok ya da ağır psikiyatrik bir sıkıntı yok. Yoğun kaygı ve stres yaşadığım durumlarda ben bu yabancılaşma hissini yaşıyorum. Peki neden vücut bunu yapıyor? Bunun sebebi ne? Aslında buna dair henüz tam anlamıyla bir açıklama yok. Ancak bazı yaklaşımlar var. Bu yaklaşımlardan bir tanesi de beynimizin bir strese uyum mekanizması olarak bu tepkiyi yani yabancılaşma tepkisi geliştirdiğine dair. Hatırlarsanız stresten bahsederken vücudumuz sizin mutluluğunuz ya da mutsuzluğunuzla çok da ilgilenmez.

Onun tek bir derdi vardır. Canlılığını sürdürmek ve hayatta kalmaktır. Ve bunun için elinden gelen her şeyi yapar demiştik. İşte sizler de herhangi bir şekilde duygusal olarak kaldırmakta zorlanacağız. Bir yükle karşılaştığınızda ya da baş etmekte gerçekten çok zorlanacağınız bir travma ya da bir stres durumu yaşadığınızda. Beynimiz bunu da bir yaşamsal tehdit faktörü olarak algılar ve adeta bizi korumak için sistemi kapatır. Yani aslında bir anlamda bizi bizden korumak için kendimize ya da ortama yabancılaşır. Tabii yoğun panik, kaygı ya da stres durumlarında bunu yaşayan kişi bunlardan haberdar olmadığı için. Yani belki de bu durumu depersonalizasyon, derealizasyon durumunu ve bunun aslında vücudumuzun bizi korumak adına geliştirdiği bir savunma sistemi olduğunu belki de bilmediği için oldukça dehşete düşebilir. Çok korkabilir ve kendini çok çaresiz hissedebilir. Ve aslında bu yaşadığı tüm duygular, bu çaresizlik, yoğun dehşet, korku durumu da başlı başına bir travmatik durum olarak onu karşısına çıkabilir. İşte bu yüzden bu videoları hazırlıyoruz. En azından bu videolar sayesinde aslında bu durumun çoğu kişide yaşanan bir durum olduğunu, özellikle panik atak kaygı bozukluğu yaşayan çoğu kişide yaşanan bir durum olduğunu ve aslında bunu senin vücudunun seni korumak adına yaptığını bilmenin verdiği rahatlıkla en azından bir dahaki sefer yaşadığında belki eskisi kadar dehşete düşmesin. Tabii eğer böyle bir durum sürekli bir şekilde varsa nörolojik bir problem olabileceğini de lütfen unutma ve bununla ilgili olarak bir hekimle görüşmekten çekinme.

Bu gibi durumlarla baş edebilmek için en iyi yöntemlerden biri anda kalma ya da topraklama egzersizleridir. Bu egzersizler kişinin dikkatini şimdi ve burada olanlara yöneltmesi ile ilgili egzersizlerdir. Bunun için kendi bedensel duyumlarımıza ya da çevreden gelen duyumlara odaklanabiliriz. Bununla ilgili 20 tane etkili tekniği anlattığım Zihnini sakinleştirmek için 20 Teknik isimli videoma göz atmanı öneririm. Açıklama kısmına da o videonun linkini vereceğim. Herhangi bir şekilde bir yabancılaşma hissettiğin an, o videoda bahsettiğim teknikleri uyguladığında bir de bakacaksın ki saniyeler bazen dakikalar içerisinde zihnin şimdi ve buradaya dönmüş ve kendine ya da ortama olan o yabancılaşma hissin azalmaya başlamış. Eğer yaşadığın depersonalizasyon yoğun stres ya da kaygı ile alakalı ise sendeki stres ya da kaygı durumları azaldıkça bunların da azalacağını bil. Ancak yine de bundan kaynaklı olduğundan emin olmak için lütfen öncelikle bir nörolog ve bir psikiyatrist ile görüşmeyi unutma. Eğer yoğun şekilde kaygı, depresyon, endişe, takıntılı düşünceler, aşırı düşünme gibi problemlerle uğraşıyorsan kanalında sana iyi gelebilecek çok sayıda bedensel ve zihinsel tekmeye anlattığım videolar mevcut. Bunun için oynatma listesine git ve oynatma listesinden ilgili başlıktaki videoları izle. Bu arada her hafta iki yeni video yüklediğimiz kanalımıza abone olmayı ve bildirim zillerini açmayı da unutma.

2 Yorum

  1. 16 yaşındaki oğlum yaklaşık 2 yıldır psikiyatri ve psikolog desteği alıyor. Halen yoğun olarak yaşadığı derealizasyonu hafifletebilmis değiliz.Yaziniz cok aydınlatıcı .Sürekli yaşaması Nörolojik sorundan kaynaklı olabileceğini yazinızdan öğrendim.Hemen Nöroloji dr a randevu aldım.Yarin gidiyoruz.Degerli bilgiler icin cok teşekkür ederim.

    1. Merhabalar acaba sonuç noldu aynı şeyleri bende çok yaşıyorum ama norologa gitmeye cekiniyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir