ANKSİYETE KAYGI PANİK ATAK VE DEPRESYONA İYİ GELEN BESİNLER ( Hangi Yiyecekler Bitkiler İyi Gelir? )

Efendim daha önceki videolarımda da belirttiğim gibi bedenimiz ve zihnimiz bir bütün ve birinde olan diğerini de etkiliyor. Özellikle duygularımız ve zihinsel sağlığımızla bağırsak sağlığımız arasındaki ilişkiyi anlattığım videoya şuradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca açıklama kısmına da yazacağım. Bu videodan sonra onu izlemenizi öneririm. Peki bazı besinlerin psikolojimizi iyi geldiğini, özellikle kaygı, anksiyete ve depresyonu azaltma etkileri olduğunu biliyor muydunuz? Hadi gelin bilimsel araştırma sonuçlarına göre bunlar hangi besinlermiş bir görelim. Vücuttaki demir eksikliği belirli bir düzeye geldiğinde, tıpkı kaygı ve panikatak anlarında yaşadığımız ya da depresyondayken yaşadığımız bazı ortak belirtilerle kendini gösterdiğini biliyor muydunuz? Mesela baş dönmesi, kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon zorluğu, kafa karışıklığı, kaygı, endişe halleri gibi tıpkı ve depresif bir ruh hali gibi. Tıpkı kaygı ve kaygı bozukluklarında yaşadığımız bazı ortak belirtileri demir eksikliğinde de görüyoruz. Özellikle ülkemizdeki kadınların birçoğunda demir eksikliği var. Fakat bir kısmı bunun farkında değiller. Yani kaygı bozukluğu ya da depresyon zannettiğiniz şey aslında demir eksikliği anemisi olabilir. Tabii bunun tahlili için, bunun tespiti için mutlaka bir hekimle görüşülüp tahlil yaptırılması gerekiyor. Dolayısıyla lütfen bunu dinleyip bu belirtileri gördüğünüz için kendi başınıza demir takviyesi almayın. Çünkü demirin fazlası da oldukça zararlı. Ancak demir içeriği zengin gıdalarla beslenmek iyi bir fikir olabilir. Kırmızı etin yanı sıra koyu yeşil yapraklı sebzeler de genellikle bolca demir bulunur. Aynı zamanda koyu yeşil yapraklı sebzeler ve ıspanağın içerisinde demirin yanı sıra triptofan gibi iyi hissetme ile ilgili hormonlardan serotonin ve dopaminin yapımında kullanılan maddeler vardır. Aynı zamanda yine koyu yeşil yapraklı sebzeler ve ıspanakta bulunan magnezyum kaygıya iyi gelir. Magnezyum eksikliğinin kaygıyı artırdığını gösteren bilimsel çalışmalar da mevcuttur. Bağırsaklarımız ve beynimiz sürekli bir iletişim halindeler.

Birbirlerine karşılıklı olarak sinyal gönderiyorlar. Bağırsak ve beyin arasındaki çift yönlü iletişimde faydalı bakterilerin oldukça önemli bir yeri var. 2011 yılında yapılan bir araştırmada probiyotik bakteri verilen farelerde beyinlerindeki GABA seviyelerinde etkilenme olduğu ki Gaba iyi hissetme ile ilgili çok çok önemli bir kimyasaldır. Aynı zamanda depresyon ve anksiyete ile ilgili davranışların azaldığı görülmüş. 2019 yılında ise insan denekler üzerine yapılmış çalışmalarda yine probiyotik bakterilerin anksiyete ve depresyona iyi geldiği gösterilmiştir. Aslında probiyotik bakteriler ve ruh sağlığıyla ilgili yapılmış çok sayıda araştırma var. Bunlardan bir kısmını yine sizinle açıklama kısmında paylaşıyorum. O zaman kendimizi daha iyi hissedebilmek için kefir, yoğurt, turşu gibi bol probiyotik içeren fermente gıdalara diyetimizde daha fazla yer vermek gerekiyor. D vitamini eksikliği de  mutluluk seviyemizi oldukça etkiliyor. Bununla ilgili yapılmış çok sayıda bilimsel çalışma var ve bu bilimsel çalışmalar bize depresyon ile D vitamini eksikliği arasında bir ilişki olduğunu gösteriyor. O zaman D vitamini seviyelerimizi yeterli düzeyde tutabilmesi ve yardımcı olmak için yumurta yemek, tereyağı yemek eğer başka bir sağlık sorununuz yoksa ve doktorumuz tarafından da öneriliyorsa D vitamini seviyemizi destekler. Tabii bunun yanı sıra güneşin dik geldiği saatlerde 15-20 dakika güneşlenmek de işimizi kolaylaştıracak. Somon, avokado ve ceviz. Evet, içerisinde bulundurduğu bolca Omega 3 sayesinde bu besinler ruhsal sağlığımıza oldukça iyi geliyor. 2015 yılında Harvard Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada yüz elli beş majör depresyon tanısı almış denekle çalışıldı. Bu denekler belli bir süre Omega 3 takviyesi aldılar ve ardından tekrar depresyon seviyeleri ölçüldü. Ve görüldü ki Omega 3 takviyesi alan gruptaki depresyon seviyesi ciddi anlamda düşüş gösterdi. Yine Omega 3’ün bipolar bozukluğa da iyi geldiğini gösteren birtakım araştırmalar mevcut.

Doktor Dr. Barry Sears  Omega Kuşağı isimli kitabında sürekli balık tüketen Eskimolar da neredeyse hiç depresyon vakası görülmediğini söyler. O zaman yine diyetimizde yağlı balıklara, avokado yağı, cevize ve omega 3 zengini diğer besinlere yer vermek bize iyi hissettirebilir. B12 de tıpkı demir eksikliği gibi belirli bir seviyede iken panikatak ya da depresyon belirtilerine benzer belirtilerle kendini gösteriyor. B12 eksikliğinde de halsizlik, yorgunluk, kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı, depresif ruh hali, aşırı sinirlilik, konsantrasyon bozukluğu gibi yine depresyonda ve panik bozukluklar da gördüğümüz bazı belirtileri görüyoruz. Süt ve peynir gibi hayvansal gıdalardan B12 bolca bulunuyor. Eğer vegan bir şekilde besleniyorsunuz yine B12 takviyesiyle kendinizi desteklemeyi unutmayın. Yeşil çay, yeşil çay da yine mutluluğumuz için çok önemli bir kimyasal olan Gaba üzerinde oldukça etkili. Aynı zamanda yeşil çayın kaygıyı gidermeye yardımcı olduğuna dair araştırma sonuçları var. Görünen o ki günde bir fincan yeşil çay sizi iyi hissettirebilir. Ancak yine de sayısını fazla arttırmayın. Çünkü yeşil çayın fazlalaşması durumunda fazla içilmesi durumunda bazı insanlarda huzursuzluk ve kalp çarpıntısına neden olduğu söyleniyor. Beslenmenin bedensel ve ruhsal sağlığımız üzerindeki etkisi düşündüğünüzden çok çok daha fazla. Bu yüzden kanalımda bahsettiğim bedensel ve zihinsel tekniklerin yanı sıra beslenmenize de ayrı bir özen göstermeniz önemli. Eğer panik, kaygı, depresyon gibi sıkıntılarınız varsa bu durumda kanalımdaki ilgili oynatma listelerinde size yardımcı olabilecek çok sayıda bedensel ve zihinsel tekliği bulabilirsiniz. Bu videodan sonra oynatma listelerine bir göz atmanızı öneririm. Efendim, kişisel gelişim ve psikolojiye dair her hafta iki tane yeni video paylaştığımız kanalımıza abone olmayı unutmayın. Abone olduktan sonra bildirim zillerini de açın ki yeni videolar yüklediğimizde haberiniz olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir