STRES ANKSİYETE PANİK ATAK İÇİN 3 YENİ TEKNİK
Gerginlik, stres, huzursuzluk, kaygı gibi sorunlarınız varsa, genel olarak halsiz ve yorgun hissediyorsanız, enerjiniz düşükse, depresyon, anksiyete ya da panik atak gibi sıkıntılar yaşıyorsanız bu videoda bu konularda işinize yarayabilecek çok basit ve etkili üç teknikten bahsedeceğim. Aslında bu videoda anlatacağım teknikler yeni teknikler değil. Kimisi binlerce yıldır uygulanan, kimisi ise onlarca yıldır uygulanan teknikler. Ancak bizim kanalımızda ilk kez bahsedeceğimiz teknikler. Bu yüzden de başlıkta yeni kelimesini kullandık. Uzatmadan tekniklere geçelim. 1. Tekniğimiz Cook Bağlantısı Duruşu. Enerji psikolojisi ve kinesiyolojide kullanılan bu tekniğin ana felsefesine göre stres, kaygı ya da depresyon gibi durumlarda aslında vücudumuzdaki enerji akışında bir problem yaşanmaktadır. İşte bu enerji akışını düzenleyebilmek için ise Cook bağlantısı duruşu işimize yarayabilir. Cook duruşunda biz sandalyeye oturuyoruz, ayaklarımız yere değiyor, ayaklarımızı çaprazlıyoruz, ardından kollarımızı karşıya doğru uzatıyoruz, birbirine ters çeviriyoruz ve ellerimizi üst üste geçirip. Parmaklarımızı birbirine kenetliyoruz. Bu duruşu yaptıktan sonra ardından ellerimizi çeviriyoruz ve göğüs hizasında hatta kendimize yaslayarak da bu duruşta yaklaşık 2 dakika boyunca gözlerimiz kapalı ve sakin nefesler alarak duruyoruz. Travma terapisti Peter Levine, eğer kaygı ve stres durumunuz kronikleşmişse, kronik bir hal almışsa iki ay boyunca günde en az on kez bu duruşu uygulamanızı öneriyor. İkinci tekniğimiz benim de çok sevdiğim. İlk başlarda yaparken bu ne ya dediğim ama sonrasında etkilerini gördükçe çok hoşuma giden bir teknik: Vuu Nefes’i. Daha önce bu kanalda pek çok nefes tekniğinden bahsettim. Nefes tekniklerinde özellikle sakinleşmek için uygulanan nefes tekniklerinde genel olarak amaç nefesi yavaşlatmak, derinleştirmek ve nefesi verme süresini olabildiğince uzatmaktır.
Çünkü nefesi verme sırasında vagus sinirimizi uyarırız ve vagus sinirimiz de vücudumuzu sakinleştirmekten sorumlu parasempatik sistemi devreye geçirir. Vagus sinirinin ne olduğu, ruh halimizle ilişkisi ve onu uyarmakla ilgili bazı teknikleri şu videolarımda anlatmıştım. Merak edenler o videolara gidebilirler. Linklerini en başa sabitlediğim yorumda bulabilirsiniz. Şimdi Vuu nefesine geçmeden önce gerginlik seviyenizi 1-10 arasında puanlayın. 10 üzerinden kaç? Gerginsiniz? Egzersizi yaptıktan sonra tekrar gerginlik seviyenizi puanlayın ve böylelikle aradaki farkı görmeye çalışın. Bakalım ne kadar etkili olacak. Yorumlarda bunu bizimle paylaşırsanız sevinirim. Bu nefes egzersizinde burnumuzdan çok yavaş ve derin bir nefes alıyoruz. Ben yaparken genellikle dörde kadar sayarak yavaşça karnıma doğru derin bir nefes alıyorum. Ardından bir iki saniye bekliyoruz ve nefesimizi ağzımızdan “Vuu” sesini çıkartarak veriyoruz. Bunu yaparken nefes verme sürenizi uzatabildiğiniz kadar uzatın ve karnınızdaki havayı tamamıyla boşaltın. Vu sesini çıkartırken burnunuzdaki, dudaklarınızdaki, göğsünüzdeki karnınızdaki yani aslında vücudunuzdaki titreşimi hissetmeye çalışın. Birkaç dakika boyunca bu egzersizi uygulayın. Ardından tekrar gerginlik seviyenizi değerlendirin. İsterseniz bir örneğini beraber yapalım.
Bu egzersizi günde en az üç kez birkaç dakika uygulayın. Enerjiniz düşükse eğer yükseldiğini göreceksiniz ya da stres, gerginlik durumunuz varsa gevşediğinizi görebileceksiniz. Üçüncü teklifimiz EFT noktalarına vuruşlar. “EFT” Emotional Freedom Technique kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor ve Duygusal Özgürleşme Tekniği olarak dilimize çevriliyor. 80’li yıllarda psikolog Dr. Roger Callahan ve Gary Craig tarafından geliştirilmiş bir teknik.
Özetle bedensel ve ruhsal sıkıntıların temelinde yine vücuttaki enerji akışındaki sıkıntılar olduğunu savunuyor. Enerji akışındaki düzensizlikler bedensel ve ruhsal sıkıntılara yol açıyor bu tekniğe göre ve bizler çeşitli akupunktur noktalarına minik vuruşlar yaparak bu enerji akışını dengeleyebiliriz diyor. Teknik özellikle fobiler, korkular, travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete gibi konularda kullanılıyor ve etkili olduğunu gösteren bazı bilimsel çalışmalar var. Çok uzatmadan nasıl yapılacağına geçmek istiyorum. Tabii EFT’nin farklı uygulamaları var. Ben burada çok basit bir versiyonundan bahsedeceğim. Böyle her an her yerde yapabileceğimiz basit bir versiyonu. Yine EFT tekniğinde de ilk aşamada öncelikle yaşadığımız sıkıntı durumunu 1 ila 10 arası değerlendiriyoruz. Diyelim ki benim bende sıkıntı yaratan sorun gerginlik ya da kaygı, anksiyete. Bunu 10 üzerinden değerlendiriyorum. Şu anda 10 üzerinden kaç derece gerginim ya da anksiyete hissediyorum. Aynı şekilde teknik bittikten sonra da yine hissettiğim gerginliği ya da işte anksiyete ya da o sıkıntı neyse değerlendireceğim ikinci aşamada bir durum cümlesi belirliyoruz. Neden bu cümleyi belirliyoruz? Çünkü bu tekniği uygularken yani bahsedeceğim akupunktur noktalarına minik vuruşlar yaparken belirleyeceğimiz cümleyi söyleyeceğiz. Diyelim ki temel sıkıntımız kaygı demiştik. Şöyle bir cümle belirleyebiliriz. Her ne kadar bu kaygıya sahip olsam da kendimi tamamen ve derinden kabul ediyorum. Kaygımı kabul ediyorum ve onu serbest bırakıyorum. Ekranda gördüğünüz bu örnek cümlede boşluk kısma siz yaşadığınız sıkıntı her ne ise onu koyabilirsiniz. Bazen migren de de kullananlar ve başarı elde edenler olabiliyor.
Geldik üçüncü adımımız da şimdi bu Belirlediğimiz cümleyi söylerken bir taraftan da çeşitli akupunktur noktalarımıza vuruşlar yapacağız. Bu noktalar nereler önce onu göstermek istiyorum. Birinci noktamız hemen tepe noktası yani başımızın şöyle en tepe noktası. Buraya şöyle üç dört parmağınızı kullanarak şu şekilde minik vuruşlar yaparken bir taraftan da durum cümlenizi söylüyorsunuz. Her ne kadar kaygıya sahip olsam da kendimi tamamen ve derinden kabul ediyorum ve kaygımı serbest bırakıyorum. Diğer noktalarımız kaşların başlangıç noktası. Burada iki parmağınızı kullanabilirsiniz. Kaşın başlangıç noktasına yine minik vuruşlar yaparken cümlenizi söyleyebilirsiniz. Kaşın bitiş noktası bir diğer nokta. Yine cümlenizi buraya vururken söyleyebilirsiniz. Bir diğer noktamız gözün altı. Yine gözün altına iki parmağınızla bir taraftan minik vuruşlar yaparken bir taraftan da cümlenizi söyleyebilirsiniz. Bir diğer nokta burun altı. Böyle dudakla burnun arasındaki noktaya yine iki parmağınızla vururken bir taraftan cümlenizi söyleyebilirsiniz. Cümle bittikten sonra yine dudak altı, dudak ve çene arasındaki şu boşluk, çukur kısma yine vurarak tekrarlayabilirsiniz. Bir diğer nokta karete noktası denilen şöyle elinizin kenarında şu kısım. Bu kısma vururken yine cümlenizi tekrarlayabilirsiniz. Bir diğer nokta yaka kemiği noktası diye geçiyor. Hemen şöyle boynunuzun altında bu sert kemiğinizin uç noktası vardır. O uç noktanın biraz altı. Yine bu noktaya da şöyle vuruşlar yaparak tekrarlayabilirsiniz cümleyi. Bir diğer noktamız ise koltuk altının biraz altı. Bu yumuşak dokunun bitmeye başlayıp hemen sert dokunun başladığı yer. Kaburga kemiklerinizin hissedilmeye başladığı nokta. Yine bu noktaya vururken de cümleyi tekrarlayabilirsiniz.
Bu şekilde bir sol taraftan, bir sağ taraftan yaparak bir tur atın ve ardından yine sıkıntı miktarınızı derecelendirin. Eğer biraz azalma varsa devam edin. Rahat hissedinceye kadar bu vuruşlarla devam edebilirsiniz. Daha detaylı bazı EFT uygulamalarında işin içerisine göz hareketleri de girer ve farklı ifadeler girer. Ancak burada buna yer vermedim. Çok uzatmamak adına merak edenler bu tekniği inceleyebilirler. Tabii ki bu videoda uygulaması ve anlatması daha pratik olduğu için bedensel tekniklerden bahsettim. Ancak sizde sıkıntı yaratan bir şekilde bedensel ve ruhsal sorunlara yol açan algılama biçiminiz, düşünme biçimleriniz, içsel çatışmalarınız devam ettiği sürece sadece bedensel tekniklerle uğraşarak ancak belirli bir oranda ilerleme sağlayabilirsiniz. İşin içerisine mutlaka zihinsel teknikleri de sokmanız gerekir. Daha önceki videolarımda da bahsettiğim gibi ruhsal problemlerle baş etmek mevzusunu bir kuş gibi düşünün. Bu kuşun iki kanadı var ve ancak iki kanatla uçabilir. Bu kanatlar bedensel ve zihinsel tekniklerdir. Eğer sadece bedensel teknikleri uygularsam sadece belli oranda yol kat ederim. Ancak zihinsel teknikleri uygularsam bu kuş çok daha güzel bir şekilde uçar. O yüzden lütfen zihinsel tekniklere de programlarınızda yer vermeye çalışın. Bununla ilgili size yardımcı olabilecek sayısız zihinsel tekniği Bu kanalda daha önceki videolarımda anlattım. Merak edenler ya da kanala ilk kez gelenler varsa en başa sabitledim yorumda bununla ilgili videoları içeren oynatma listesini linkini bulabilirler. Kaygı ve stresle baş edebilmek ile ilgili etkili teknikleri öğrenmek istiyorsanız ve kanala hala abone değilseniz abone olmayı unutmayın lütfen.